Kutyavállalás előtt állsz, és nehezen tudsz dönteni a sok-sok kutyafajta közül?

Jelenleg több mint 400 kutyafajta közül lehet választani, azonban nem egyszerű eldönteni, hogy melyik kutyafajta illik a legjobban az adott kutyatartóhoz. Minden kutyafajta egyedi tulajdonságokkal és igényekkel rendelkezik, ezért érdemes megfontoltan kiválasztani a leendő kedvencedet. Ha elolvasod cikkemet, választ kapsz arra, hogy milyen szempontokat célszerű figyelembe venni kutyavállalás során.

Milyen életmódot folytatsz?

A kutyavállalás előtt mindenképp szükséges letisztázni, hogy mennyi időt tudsz fordítani leendő kedvencedre, hiszen egyes kutyafajták több odafigyelést igényelnek. Emellett az aktivitásod is befolyásolja azt, hogy milyen kutyafajtát javasolt választani. Jó példa erre a vizsla, mivel vizslát nem érdemes olyan személynek venni, aki nem szeret mozogni. A mopsz pedig éppen a keveset mozgó, nem túl aktív gazdi számára lehet ideális választás. Mérd fel saját igényeidet, és ez alapján próbálj meg kutyafajtát választani!

Vannak-e gyerekek a háztartásban?

Ha a családban van gyerek, akkor tanácsosabb nyugodtabb, családbarát kutyafajtát választani. A kutyafajta választás során célszerű néhány fontos szempontot szem előtt tartani:

Weboldal felsorolás pipa

Temperamentum:

Egy békésebb, csendesebb kutyus kiváló választás lehet a család számára.

Weboldal felsorolás pipa

Méret:

A kutya mérete olyan szempontból lényeges, hogy mi az a helyigény, amire a kutyusnak szüksége van.

Weboldal felsorolás pipa

Energikusság:

A család aktivitásához mérten érdemes kutyafajtát választani.

Weboldal felsorolás pipa

Időráfordítás:

Fontos kérdés, hogy mennyi időt tud a család a kutya gondozására fordítani, mivel egyes kutyafajták sok gondozást igényelnek.

Milyen életmódot folytatsz?

Abban az esetben, ha kis lakásban élsz, akkor nem ajánlott túl energikus kutyafajtát választani, legfeljebb akkor, ha van elég időd megmozgatni a kutyust a szabadban is. Családi ház esetén sem feltétlen elegendő a kutyus számára a kertben történő futkározás. Ilyen életkörülményeknél is mindig foglalkozni és sétálni kell kedvenceddel.

Kistestű vagy nagytestű kutyus?

A nagytestű kutyákról tudni kell, hogy minél nagyobb termetűek, annál többet esznek. Márpedig egy kutya etetése nem olcsó mulatság, ha a kutyafajtának megfelelő minőségű és összetételű eledellel szeretnéd etetni kedvencedet. Ezért nagyon fontos, hogy figyelembe vedd, mennyit tudsz a kutyusra költeni. Ezen kívül a nagyobb testű kutyák általában nagyobb helyigénnyel rendelkeznek, mint kistestű társaik.

Vedd figyelembe a szőrzet ápolását is!

Ha hosszú vagy drótszőrű kutyafajtára esik a választásod, akkor tartsd észben, hogy ezeknél a kutyafajtáknál nagyon fontos a rendszeres és megfelelő szőrzetápolás. A fésülésben és a trimmelésben segítségedre lehet a kutyakozmetikus, akinek rendszeres látogatásával a kutyus bundája mindig szép és ápolt lesz. Abban az esetben, ha a kutyát kizárólag az udvaron szeretnéd tartani, akkor nagyon fontos, hogy a ridegtartásnak megfelelő bundával rendelkezzen. Vannak bizonyos kutyafajták, mint például a dobbermann, mely nem alkalmas a kinti tartásra, hiszen sem a szőrzete, sem a jelleme nem teszi ezt lehetővé. Fontos még megemlíteni, hogy akit a szőrhullás zavar, annak tanácsosabb kevesebb, alig hulló szőrzettel rendelkező kutyafajtát választani. Ilyen például a mexikói meztelen kutya vagy yorkshire terrier.

Ha éppen kutyavállalás előtt állsz,

de nem tudsz dönteni a sok-sok kutyafajta közül, akkor segítek neked ebben a döntésben.☺
A kutyavállalás előtti tanácsadáson szó esik a kutyafajta választásról, a nevelésről, az ápolásról, a táplálásról és hogy mit szükséges beszerezni kedvenced érkezése előtt.

Tudj meg többet szolgáltatásomról!